Moniarvoiset karboksyylihapot


Karboksyylihappo on moniarvoinen, jos siinä on useampi kuin yksi karboksyyliryhmä, esimerkiksi (COOH)2.

Moniarvoisia karboksyylihappoja on mm. pinaatista, raparperista ja punajuuresta löytyvä oksaalihappo. Oksaalihappoa kutsutaan myös nimellä etaanidihappo.


Heikko oksaalihappo


Oksaalihappo reagoi elimistössä kalsiumin kanssa aiheuttaen haittaa luustolle ja aiheuttaen jopa munuaiskiviä. Tämän takia suositellaan, että esimerkiksi raparperipiirakan kanssa juodaan myös maitoa tai muuta maitotuotetta, jotta elimistö saisi tarpeeksi kalsiumia.

Oksaalihappo on suhteellisen voimakas karboksyylihappo, sillä sitä käytetään ruosteiden poistoon sekä valkaisu tai puhdistusaineena.



Erittäin vahva oksaalihappo teollisuus tarkoitukseen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti